Rainer Hannikainen
Rainer Hannikaisen tuntevat monet sukuseuran jäsenet aika hyvin. Onhan hän nykyään (vuonna 2016) Hannikaisten sukuseuran esimies ja ennen sitä seuran puheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja. Mutta kuka on Rainer Hannikainen? Mitkä ovat hänen elämänsä vaiheet? Näistä asioista on tarkoitus kertoa seuraavassa.
Sulkavan Hannikaisten jonkinlaisena patriarkkana on pidetty Veerti Hannikaista (25.8.1893 – 4.4.1966), Aron talon isäntää. Rainer on hänen poikansa Arvon poika eli Veertin pojanpoika. Rainer on syntynyt 12.11.1948 Sulkavalla Auvilan koululla, jossa hänen äitinsä Hilkka Hannikainen toimi sijaisopettajana. Siihen aikaan ei ollut mikään ihme, että lapset syntyivät kotona kätilön avustuksella, koska lähin synnytyslaitos sijaitsi 60 km:n matkan päässä Savonlinnassa.
Siitä se Rainer-pojan elämä lähti kehittymään rauhallisissa maalaisoloissa. Reipas ja itsenäinen hänestä tulikin ihan alusta alkaen, jopa niin reipas, että kerran pieneksi aikaa yksin jätettynä koulun pihamaalle, hän hävisi teille tietymättömille. Häntä etsittiin epätoivoisesti läheisestä metsästä, eikä Saarijärven rantakaan ollut kaukana. Mutta häntä ei löydetty. Silloin äiti otti polkupyörän ja lähti maantietä pitkin ajamaan Aron talolle päin, siis ukin ja mummin kotia kohti, ja siellä seisoi puolen kilometrin päässä 2-vuotias pikkumies keskellä tietä kuunnellen tietysti äidin huutoa. Äidin kysyessä, minne se Rainer-poika on oikein menossa, poika vastasi: ”Ukin mummin Alolle”. Matkaa olisi kyllä vielä ollut pari kilometriä. Näytti sitä määrätietoisuutta olevan jo elämän alkutaipaleella.
Sulkavalta Rainer muutti 3-vuotiaana perheen mukana äidin uuteen työpaikkaan Orimattilaan. Siellä hänen mieluisin paikkansa oli äidin luokkahuone, jossa hän ketään häiritsemättä istui kiltisti pulpetissa pienestä pitäen ja oppi siinä samalla lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan varsin nuorena kuin itsestään.Eipä siinä auttanut muu kuin aloittaa koulunkäynti jo kuusivuotiaana. Tosiasiassa Rainer aloittaessaan koulun syksyllä oli vasta viisivuotias ja täytti kuusi vuotta vasta marraskuussa. Muuten homma kävi hyvin kaikissa muissa kouluaineissa paitsi urheilussa, joka kuitenkin oli hänen lempiaineensa. Hän oli hyvin kilpailuhenkinen, mutta takkiin tuli kilpailuissa. Ainakin voitto jäi saavuttamatta, voimat eivät vain riittäneet. Kova halu Rainerilla oli esimerkiksi hiihtämiseen, niin että hän hiihti eräänä talvena 800 km suorittaen koululaisten mestarimerkin. No, tulihan se voitonhetkikin vihdoin oman koulun hiihtokilpailuissa. Ja makealtahan se maistui niin pojasta itsestään kuin äidistä ja isästä, jotka toimivat huoltajina.
Voitto oman koulun hiihtokilpailuissa
Valtava innostus myös yleisurheiluun, erityisesti hyppyihin sai Rainerin pyytämään isää hankkimaan hänelle seiväshyppytelineet ja bambu-seipään. Koulun jälkeen aika kului ahkerassa harjoittelussa. Telineet sijaitsivat koulun urheilukentän laidassa, mutta vauhti oli otettava koulun nurkan takaa! Se oli hauskan näköistä katsella. Siinä Rainer vietti vuosia vapaa-aikaansa hyppien vuoroin korkeutta ja seivästä. Pituushyppyä oli hyvä harjoitella koulun hyppypaikalla. Jalat, erityisesti nilkat, olivat tiukalla ja ajoittain rasittuivat liikaakin.
Oppikoulun Rainer kävi Lahden Lyseossa vv. 1960 – 68. Jo kansakouluaikana aloitettu hyppyharjoittelu kantoi hedelmää niin, että Rainer voitti Lahden oppikoulujen välisissä kilpailuissa pituushypyssä alle 16-vuotiaiden sarjassa mestaruuden tuloksella 6,15 m. Paikallinen sanomalehti kiinnitti huomiota hyvään pituustulokseen ja ennusti hyviä mahdollisuuksia urheilun alalla. Samoissa kilpailuissa Rainer saavutti kolmannen sijan sekä 100 m:llä että korkeushypyssä. Pari vuotta myöhemmin pituushyppytulos toi toisen sijan tuloksella 6,75 m. Innostusta harjoitteluun oli, mutta erityisesti nilkat eivät kestäneet kovaa rasitusta. Harjoittelu oli jätettävä harrastuksenomaiseksi.
Ylioppilaaksitulon jälkeen vuonna 1968 Rainer halusi suorittaa varusmienpalveluksen heti seuraavaksi, että sekin homma olisi sitten tehty eikä kiusaisi myöhemmin. Varusmiespalvelun hän suoritti Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä (alokaskoulutuksen) ja Kouvolassa (aliupseerikoulun) sekä Haminassa reserviupseerikoulun. RuK:n aikana silloinen komppanianpäällikkö kyseli, ketkä olisivat kiinnostuneita osallistumaan Kadettikoulun pääsykokeisiin. Halukkaita ilmoittautui noin kymmenkunta. Tiedossahan olisi kolmen päivän pääsykoe Helsingissä kesäkuussa 1969. Rainer päätti myös osallistua kokeisiin. Lahden rautatieasemalla pääsykoepäivän aamuna oli junaa odottamssa Rainerin lisäksi myös kaksi tuttua luokkakaveria Lahden Lyseosta. Myöhemmin selvisi, että kaikki Lahdesta tulleet olivat hyvksyttävästi suoriutuneen kokeista. Siitä se sotilasura alkoi. Rainerillahan on ollut ”kyseenalainen” kunnia kuulua ns. suuriin ikäluokkiin, jolloin kaikille aloille oli runsaasti pyrkijöitä. Kyseisenä vuonna Kadettikouluun otettiin 70 opiskelijaa, joka oli noin 18 % valintakokeisiin hyväksytyistä.
Kadettikoulun koripallomestaruus vuonna 1970
Varusmiespalveluksesta kotiuduttuaan Rainer ehti olla ”siviilissä” noin viikon verran, kun Kadettikoulu alkoi syyskuun puolivälissä 1969. Edessä oli kahden ja puolen vuoden rankka opiskelu. Kesälomatkin olivat vain kuukauden mittaiset. Monipuoliseen koulutukseen kuului monenlaista teoriatietoa matematiikasta alkaen ruumiillisen kunnon harjoittamiseen mahdollisimman kestäväksi kaikissa olosuhteissa. Viimeksi mainitunlaisissa harjoituksissa vedettiin kadettioppilaiden kunto ja kestävyys aivan viimeiseen, kun heidät talvipakkasella vietiin Lappiin harjoituksiin. Taisi joku siellä erämaassa kovassa talvipakkasessa hangessa rypiessään ja viimeisillä voimillaan kohdetta etsiessään nähdä kagastuksenkin läheisestä valoa loistavasta talosta, joka ikävä kyllä hävisi näkyvistä ja oli vain pakko jatkaa kompassin määräämään suuntaan läpiväsyneenä. Monenmoisen sotilaskoulutuksen lisäksi Kadettikoulu antoi tapakasvatusta mm. ruokailutapojen ja tanssitaitojen osalta. Ratsastusta ja hevosen käsittelytaitojakin opetettiin. Koulun aikana käytiin myös ajoneuvokurssi Lahdessa.
Koska Rainer oli valinnut aselajikseen rannikkotykistön, tapahtui koulutus edelleen Santahaminassa, mutta sotakouluna oli Rannikkotykistökoulu. Siirto kadettikoulun ”puskajusseista” herrasmiesmäiseen tykistöopiskeluun oli melkoinen. Mm. linnakkeilla harjoituksissa nukuttiin kahden lakanan välissä. Teltassamakoilu oli taakse jäänyttä elämää. Näitä ja monia muita tiukkoja paikkoja oli sitten mukava muistella, kun Kadettikoulu maaliskuun lopulla v. 1972 loppui ja päästiin työn touhuun.
Armeijassa on sikäli mukavaa, ettei tarvitse uutterasti etsiä työpaikkaa. Tulevan palveluspaikan sai valita kurssimenestyksen perusteella jo vuotta ennen opiskeluajan päättymistä. Valmistuttuaan Rainer vietti viikon loman ja siirtyi v. 1972 huhtikuun alussa ensimmäiseen työpaikkaansa, joka oli Kotkan edustalla oleva Kirkonmaan linnake. Linnake sijaitsee noin 10 km Kotkasta. Koska oli talvikausi ja meri edelleen jäässä, yhteysvene jätti ihmiset ja tavarat noin kilometrin päähän saaren laiturista. Vastassa jäällä oli pari hevosta rekineen odottamassa. Näillä siirryttiin sitten kuivalle maalle. Pikkasen oli touhu pannut nuorta luutnanttia mietityttämään. Ensimmäinen asunto oli rivitalossa, 3 huonetta ja keittiö. Huonekaluina oli sänky ja pieni pöytä, joten tilaa oli. Ei kuulemma ollut pienempiä asuntoja. Parin kuukauden päästä piti sitten muuttaa pienempään. Se oli mieluinen muutto. Linnakkeella oli koulutettavana noin 300 varusmiestä, lähinnä alokkaita.
Parin vuoden päästä kävi käsky siirtyä Rankin linnakkeelle, joka on saarena vehmas ja Kirkonmaahan verrattuna kooltaan huomattavasti pienempi. Koulutettavia oli myös vähemmän, pääasiallisesti tykkimiehiä. Rankki sijaitsee merellä noin 10 km Kotkasta. Kaupunkiin oli suora näköyhteys. Joskus iltaisin sai silloinen yliluutnantti katsella Rankin kallioilta kaupugin menoa haikein mielin. Mitään ylimääräisiä kuljetuksia ei kaupunkiin kuitenkaan järjestetty. Vesibussit kulkivat arkisin aamuin illoin sekä varusmiesten iltalomailtoina keskivikkona. Kaupunkiin kyllä pääsi, mutta takaisin vasta seuraavana aamuna.
Rankin aikaan sattui ikävä nilkan murtuminen lentopallopelissä. Paraneminen kesti noin puoli vuotta. Noin kuukauden Rainer oli kuntoutettavana Lahden sotilassairaalassa. Nilkkaan jäi osittainen invaliditeetti. Rankista Rainer siirtyi mantereelle Kyminlinnan linnoitukseen, joka sijaitsee noin 10 km Kotkasta. Kyminlinnassa oli Kotkan Rannikkopatteriston esikunta ja esikuntakomppania, jonka päällikkönä Rainer toimi. Kyminlinna-aikana Rainer ja Helena vihittiin 3.7.1976. Kotkasta meno jatkui kapteenikurssille Helsinkiin Rannikkotykistökouluun. Kurssi kesti yhdeksän kuukautta, jona aikana Kotkan keskussairaalassa syntyi 26. marraskuuta ensimmäinen lapsi Heidi.
Kapteenikurssin jälkeen tuli siirto Helsinkiin Suomenlinnan Rannikkorykmenttiin esikuntatehtäviin koulutusupseeriksi, jossa hän toimi neljä vuotta, kunnes huolto- ja esiupseerikurssin jälkeen hän oli huollon eri tehtävissä vuodesta 1982 aina palvelusajan loppuun asti. Viimeiset työvuodet hän toimi Maanpuolustuskorkeakoulun huoltopäällikkönä vv.1994-98. Sotilaura päättyi ja eläkevuodet alkoivat v. 1999.
Tässä joitakin tietoja Rainerin sotilauran etenemisestä:
- vänrikki 1969
- luutnantti 1972
- yliluutnantti 1974
- kapteeni 1980
- majuri 1988
- everstiluunantti 1995
Maanpuolustuskorkeakoulun huoltopäällikkönä 1995
Edelliset kappaleet ovat kertoneet Rainer Hannikaisen työurasta upseerina, mutta on hänen elämänsä sisältynyt muutakin kuin työntekoa, on perhettä ja harrastuksia.
Oman perheen perustaminen alkoi, kun Rainer avioitui Helena Minkkisen kanssa Lahdessa v. 1976. Heidän ensimmäinen yhteinen kotinsa oli Kotkan Kyminlinnassa ja siellä syntyi heidän ensimmäinen lapsensa Heidi Johanna. Sitten perheen tie kulki isän työn mukana Helsinkiin. Toinen lapsi, Antti Markus, syntyi Suomenlinnassa asuessa. Nyt molemmilla lapsilla on omat perheet ja Rainer ja Helena ovat kolmen lapsenlapsen: Unton s. 2010, Aunin s. 2013 ja Mustikan s. 2012, onnellisia isovanhempia.
Hääpäivä 3.7.1976
Rainerin perheeseen kuuluvat luonnollisesti äiti Hilkka ja isä Arvo, joka saavutti kunnioitetun 90 vuoden iän, mutta noin vuoden kestänyt sairaus vei voimat ja hän kuoli 24.2.2015. Se oli koko perheelle suuri suru. Äiti elelee omassa kodissaan Lahdessa nauttien isomummina lastenlastenlasten iloisista käynneistä. Rainerilla on kaksi siskoa: Merja ja Suvi. Merja asuu Saksassa Munchenissä ja Suvi Helsingissä.
Omasta perheestä voidaankin laajentaa Rainerin elämää koko Hannikaisten sukuun, johon hän on päässyt tutustumaan Hannikaisten sukuseuran kautta. Sukuseuran toimintaan osallistuminen on tuonut hänen elämäänsä paljon mielenkiitoista ja ajatuksia avartavaa toimintaa.
Aletaanpa siis alusta. Rainerin isä Arvo oli jo pitempään 1980-luvulla ajatellut liittymistä Hannikaisten sukuseuraan, mutta se nyt vain oli jäänyt. Mutta kun Rainerkin alkoi puhua samasta asiasta lähtivät isä-Arvo, äiti ja Rainer koko perheensä kanssa sukuseuran kesäkokoukseen, joka sinä kesänä (1986) pidettiin Jämsässä ja Kuhmoisissa. Siellä kokouksessa he liittyivät sukuseuran jäseniksi. Samassa tapahtumassa tutustuttiin myös P.J.Hannikaisen perheen upeaan kesäpaikkaan Aavarantaan. Paikka oli ihana ja luonnonkaunis. Se suorastaan sykähdytti. Sinne oli Marja Ollila asettanut näytteille isänsä, viulutaiteilija Arvo Hannikaisen maalauksia. He saivat myös tutustua pianotaiteilija ja säveltäjä Ilmari Hannikaisen piilopirttiin.
Tämä Aavarantaan tutustuminen ja lämmin vastaanotto sukuseuralaisten taholta sai Rainerin todella innostumaan sukuseuran toiminnasta. Rainer meni mukaan myös johtokunnan toimintaan ollen mm. johtokunnan sihteerinä vv. 1993 – 98, rahastonhoitajana vv. 1993-2005, puheenjohtajana vv. 2005 – 11 sekä sukuseuran esimiehenä v. 2011, jossa toimii edelleenkin. Sukuseuran kunniajäseneksi Rainer kutsuttiin v. 2014.
Finlandia-hiihto 1992
Pianonsoittoa sisko-Merjan kanssa
Lions-toimintaa 2015
Monenlaisiin muihinkin harrastuksiin on Rainer vuosien vieriessä osallistunut. Erääksi koko elämänsä mieluisimmaksi harrastukseksi hän ilmoittaa liikunnan. Niinkuin kirjoituksen alkupuolella mainittiin, tämä on lähtöisin jo lapsuudesta ja nuoruudesta ja on jatkunut koko hänen elämänsä ajan. Lajeista mieluisimmat ovat olleet juoksu, uinti, koripallo ja hiihto. Finladiahiihdon Rainer hiihti 11 kertaa. Myös nuorten jalkapallovalmentajana hän oli 80-luvulla. Sairastuminen v. 2011 muutti lajeja niin, että kävelystä on nyt tullut lähes päivittäin suoritettu liikuntamuoto. Penkkiurheilu on kiinnostanut aina ja kiinnostaa edelleen.
Musiikkia Rainer on harrastanut pienestä pitäen. Pianonsoitto ja kuorolaulu ovat tuoneet mieluisaa vaihtelua elämään. Erityisesti kuoroista ovat jääneet mieleen Kadettikuoro ja yhä toimiva Kaaderilaulajat sekä viihdekuoroista the Original Evergreens ja the Second Chance. Urisevat Ukot on seniorikuoro, joka kokoontuu kerran kuukaudessa. Kuorolaulu kaikissa muodoissaan on ollut harrastuksena kymmenien vuosien ajan.
Lähimmäistään auttavia ja siihen aikaansa panostavia ihmisiä on aina tarvittu ja eräänä tärkeänä harrastuksena Rainerilla on ollut Lions-toiminta, jonka motto on: ”Luovuta isänmaasi onnellisempana nouseville sukupolville”.
Monessa mukana olevana henkilönä Rainer on kaiken kiireen keskellä kaivannut rauhaa elämäänsä. Sitä hän on löytänyt mökkeilystä. Rauha on löytynyt Heinolassa sijaitsevalta kesämökiltä. Tämä mökki on ollut tärkeä jo työssä ollessa. Mökin siirryttyä Rainerille hänen vanhemmiltaan, on puuhaa ja työtä riittänyt toukokuusta lokakuuhun asti.
Kuvaisin lopuksi Rainer Hannikaisen elämää runoilija viisailla sanoilla näin: Elämän ihana taika on sen eteenpäin virtaava aika.
Lahdessa v. 2016
Hilkka Hannikainen