Sukuteos

Tälle sivulle on kerätty suvun jäsenten toimittamia, Hannikaisten sukuun liittyviä tarinoita, muistelmia ja kertomuksia sekä kuvia.

Sukuhaaroista kerätään tietoja, jotka voivat olla kirjoitettuja tarinoita, valokuvia, haastatteluita, videoita, piirustuksia, kaskuja jne. Projektissa keskitytään henkilökuviin, sattumuksiin, elämänkohtaloihin, elinkeinoihin, koulutukseen, ammatteihin, harrastuksiin, juhliin ja tapoihin – siihen, miten elettiin ja millainen oli maailman tilanne. Syntymä- ja kuolinajat, naimisiinmenot sekä jälkeläiset löytyvät jälkipolvitaulusta, joten niitä tietoja ei sukuteosta varten varsinaisesti kerätä.

Sukuhaarojen juttujen toivotaan olevan vapaamuotoisia ja elämänmakuisia. Juttujen olisi hyvä olla yleisesti kiinnostavia, mukaansa tempaisevia ja viihdyttäviä tarinoita. Esimerkiksi murretta voi käyttää tarinoissa. Jutuissa voi tuoda esille myös elämän rosoisempia puolia.

Jokainen suvun jäsen voi toimittaa materiaalia sivustolle. Jokainen vastaa itse toimittamansa materiaalin laillisuudesta ja julkaisuluvista.

Ohessa on lueteltu kaikki ja uusimmat artikelit, ja alta voit valita juttuja kategorian mukaan tai etsiä niitä hakusanalla. Alempana sivulla löydät artikkelit sukuhaaroittain. – Hauskoja lukuhetkiä!

Kategoriat

Kaikki artikkelit

Klikkaa lista auki

Sielukkaan viulutaiteilija Arvo Hannikaisen lyhyt elämä

Sielukkaan viulutaiteilija Arvo Hannikaisen lyhyt elämä Juttu…

Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari

Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari Juttu…

Säihkyvä operettitähti Mary Hannikainen

Säihkyvä operettitähti Mary Hannikainen Juttu on julkaisut…

Säveltäjä ja harpisti Väinö Hannikainen oli muusikkoveljessarjan nuorin

Säveltäjä ja harpisti Väinö Hannikainen oli muusikkoveljessarjan…

Kukaan ei koskaan nähnyt laulunopettaja Alli Hannikaisen nauravan

Kukaan ei koskaan nähnyt laulunopettaja Alli Hannikaisen nauravan  Juttu…

Suku on intoa täynnä ja voimaa, lahjoja, tarmoa runsaasti on. Kaiken kun saamme vain yhdessä soimaan, mahti ei mennyt oo maan rakohon…

Aineiston toimittaminen sukuteokseen

Kuka voi toimittaa materiaalia sukuteosta varten?
Kuka tahansa voi toimittaa koko sukua ja omaa sukuhaaraansa koskevaa materiaalia teokseen. Huomaathan, että jokainen vastaa itse toimittamansa materiaalin laillisuudesta ja julkaisuluvista.

Mikäli teksteissä mainitaan tai kuvissa ja videoissa näkyy muita henkilöitä, vastaa materiaalin toimittaja aina luvan kysymisestä ja julkaisemisesta sopimisesta – esimerkiksi työtehtävien vuoksi kaikki eivät voi laittaa perhetietojaan julkisiksi. Tämä hyvä huomioida myös kuvien henkilöiden nimeämisissä.

Millaista materiaalia sukuteokseen voi toimittaa?
Sukuhaaroista kerätään tietoja, jotka voivat olla kirjoitettuja tarinoita, valokuvia, haastatteluita, videoita, piirustuksia, kaskuja jne. Projektissa keskitytään henkilökuviin, sattumuksiin, elämänkohtaloihin, elinkeinoihin, koulutukseen, ammatteihin, harrastuksiin, juhliin ja tapoihin – siihen, miten elettiin ja millainen oli maailman tilanne. Sukuhaarojen juttujen toivotaan olevan vapaamuotoisia ja elämänmakuisia. Juttujen olisi hyvä olla yleisesti kiinnostavia, mukaansa tempaisevia ja viihdyttäviä tarinoita. Esimerkiksi murretta voi käyttää tarinoissa. Jutuissa voi tuoda esille myös elämän rosoisempia puolia.

Vinkkejä jutuista, joista itse kukin voi toimittaa materiaalia kirjaa varten

  • suvun kokoontumispaikat, kesäpaikat
  • perinteet ja tavat
  • kyläilyt ja juhlat
  • lempinimet
  • harrastukset: lemmikit, taiteet, käsityöt, urheilu…
  • asuminen ja arki
  • leikin riemua/loruja/lasten piirustuksia ja askarteluja
  • henkilöjutut
  • ammatit/työn tekoa
  • sattui ja tapahtui

Minulla olisi tarinoita mielessäni, mutta en oikein saa niitä paperille…
Voit pyytää jotain läheistäsi kirjoittamaan tarinointisi ylös tai äänittämään sen.

Mistä tiedän, mihin sukuhaaraan kuulun?

Mikäli et tiedä omaa sukuuhaaraasi, voit kysyä asiaa jäsensihteeri Riitta Olsoselta (riitta.olsonen@gmail.com).

Saanko julkaista kuviani?
Valokuvat rinnastetaan henkilötietolaissa henkilötietoihin. Yksityistiloissa tai julkisrauhan piiriin kuuluvissa tiloissa kuvaamiseen tarvitaan lupa. Kuva ei saa loukata kuvattavaa. Kuvaajalla on kuvan tekijänoikeudet. Julkisella paikalla itse otettu kuva on aina julkaistavissa. Kuvattavan suostumus on kuitenkin paras hankkia, mikäli hetkeäkään epäilee kuvauspaikan, kuvien käytön tai kuvien sisällön sitä vaativan. Suullinen lupa on pätevä siinä missä kirjallinenkin. Hankalissa tapauksissa talonpoikaisjärki auttaa, ja asioista voi sopia – myös jälkeenpäin.

Kenelle ja miten toimitan kuvat, videot ja kirjoittamani tarinat?
Voit toimittaa tekemäsi tai kokoamasi materiaalin johtokunnalle.

Toimita materiaali mieluiten sähköisenä (tekstitiedostoina ja kuvat skannattuina). Jos kuvia on paljon, älä lähetä kaikkia saman viestin liitteenä. Isompien erien toimittamisesta voit sopia erikseen yhteyshenkilön kanssa (pilvipalvelu, muistitikku jne.). Mikäli käytössäsi ei ole skanneria, voit lähettää myös paperikuvia. Jos haluat kuvat takaisin, muista laittaa mukaan palautuskuori osoitteella ja postimerkillä.

Missä muodossa ja minkä kokoisina lähetän kuvat?
Kuvat tulisi olla mieluiten jpg-muodossa ja rgb-värimäärityksillä. Kuvan tarkkuus tulisi olla 72 dpi:tä ja koko 600 – 800 pistettä. Muista myös rajata kuvat järkevästi.

Millaisia ääni- tai videotallenteita voin lähettää?
Tiedostot voivat olla enintään muutaman megatavun kokoisia, esimerkiksi mobiililaitteelle muotoiltuna (mp4 tai wmv). Kysy lisää tarvittaessa

Missä muodossa voin toimittaa tekstit?
Tekstit voit lähettää txt- tai doc-muodossa.

Voinko toimittaa linkkejä?
Mikäli sinulla on linkkejä esimerkiksi omille nettisivuille, blogiin tai vaikkapa omaan videoklippiisi Youtubessa, voit ilmoittaa niitä sukuhaarasi yhteyshenkilölle tai johtokunnan jäsenille lisättäväksi sukuteokseen.

Suvun jäsenten blogilinkkejä:

Jos haluat oman blogisi tai vlogisi listalle, lähetä viesti osoitteeseen sihteeri@hannikainen.fi, ja kerro kuka olet ja mikä on blogisi, niin lisätään sen linkkilistaan.

Kanawa 1847

Pietari Hannikainen, Kiilanmäen poika, alkoi vuonna 1845 toimittaa sanomalehteä nimeltä Kanawa, sanansaattaja Viipurista. Hannikaisten sukuseura on julkaissut vuonna 1847 ilmestyneistä lehdistä poimintoja.

Lue lisää