Vuosikokous Helsingissä 2012
Sukuseura kokousti ja nautti Musiikkitalon konsertista
Sukuseuran vuosikokous pidettiin lauantaina 17.3.2012 klo 16 ravintola Ostrobotnian Snellman-kabinetissa. Kokouksen jälkeen siirryimme yhdessä Helsingin uuteen Musiikkitaloon tutustumaan ja kuuntelemaan Suomalaisen Kamariorkesterin konserttia.
Kokouksessa käsiteltyä
Vuosikokoukseen saapui 27 sukuseuran jäsentä. Johtokunnan puheenjohtaja Jorma Hannikainen ja sukuseuran esimies Rainer Hannikainen toivottivat läsnäolijat tervetulleiksi. Rainer myös kertoi terveiset Eino Hannikaiselta, ja Riitta Olsonen välitti Ellis Johanssonin tervehdyksen. Johtokunnan entistä jäsentä Esa Tommilaa muistettiin puheella ja kiitoslahjalla. Esa vastasi Rainerin puheeseen, ja toi samalla Riitta Nuorivaaran terveiset kokousväelle. Tämän jälkeen laulavat Hannikaiset lauloivat Laulavat Hannikaiset -laulun.
Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat: tilinpäätös ja toimintakertomus hyväksyttiin ja vastuuvapaus myönnettiin hallinnolle. Sukuseuran puheenjohtaja Jorma Hannikainen esitti suunnitelmia tulevasta toiminnasta, ja samalla keskusteltiin yhdessä siitä, millaista toimintaa sukuseuran jäsenet haluavat.
Kesällä 2013 pyritään järjestämään toimintapäivä, johon myös lapsiperheiden on helppo osallistua. Toimintapäivän yhtenä teemana voisi vapaan yhdessäolon lisäksi olla sukukirjan sisällön pohtiminen. 2013 vuosikokous voitaisiin pitää Tampereella, ja siihen voidaan yhdistää joko konsertti tai teatterikäynti. Vaihtoehtoisesti voitaisiin kokoontua Helsingin seudulla, ja kutsua esitelmöijä luennoimaan jostakin mielenkiintoisesta aiheesta. Vuoden 2014 kesäkokous on alustavasti suunniteltu pidettäväksi Jyväskylässä. Keskusteltiin kesäkokouksen ajankohdasta; se voisi olla joko aiempaan tapaan elokuussa tai kesäkuun alkupuolella.
Kokouksessa keskusteltiin myös sukukirjan laatimisesta. Eino Hannikainen ehdotti kesäkokouksessa 2011 sukukirjan tekoa, ja tämän jälkeen johtokunta on keskustellut hankkeesta. Koska kirjaan liittyy paljon työtä ja mm. tietosuoja-asioiden selvittämistä, johtokunta suosittaa selvitysryhmän perustamista kirjan alustavaan suunnitteluun. Ulla Lindholm-Bannwart kertoi nähneensä sukukirjan koostamista Internetissä. Päivi Hannikainen jakoi omia kokemuksiaan vastaavan kirjan tekemisestä ja ehdotti kirjan sisällön keräämistä sukuhaaroittain. Tällöin voitaisiin jokaisesta sukuhaarasta valita yhteyshenkilö, joka kokoaisi oman sukuhaaran aineistoa. Todettiin myös, että Sukuseurojen Keskusliiton kesätapahtumassa voisi saada aiheesta lisätietoja.
Johtokunta ehdotti kokoukselle johtokunnan toimikauden muuttamista tilikauden mukaisesti kalenterivuodeksi, ja vuosikokous hyväksyi johtokunnan ehdotuksen. Päätettiin, että vuoden 2011 johtokunta toimii vuoden 2012 loppuun, ja valittiin johtokunta vuodelle 2013. Kaikki johtokunnan jäsenet jatkavat tehtävissään: johtokunnan jäsenet ovat Helena Hannikainen, Juha-Pekka Hannikainen, Sini Hannikainen, Ulla Lindholm-Bannwart, Riitta Olsonen ja Heli Tammi. Puheenjohtaja Jorma Hannikainen valittiin 3-vuotiskaudeksi Savonlinnan kesäkokouksessa, joten hän jatkaa tehtävässään. Toiminnantarkastajaksi valittiin Petri Ollila ja varalle Seppo Kapanen.
Kiehtova Musiikkitalo
Kokouksen jälkeen siirryimme Musiikkitaloon. Puheenjohtaja Jorma Hannikaisen ja varapuheenjohtaja Helena Hannikaisen johdolla pääsimme tutustumaan näyttäviin ja kauniisiin tiloihin. Rakennuksen ydin on viinitarhamainen konserttisali, jonka akustiikka on suunniteltu erityisesti akustiselle musiikille. Siellä on hyvä kuuluvuus kaikkialle, aina kauimmaisesta parvesta etummaiseen penkkiriviin. Konserttisalin, jossa on 1704 istumapaikkaa, lisäksi talossa on kuusi pienempää salia 140 – 400 kuulijalle: Black Box, Sonore, Camerata ja Organo sekä auditorio ja harjoitussali. Eri salien akustiset ominaisuudet on suunniteltu niiden käyttötarkoitusten mukaisesti.
Musiikkitalon aulassa huomion kiinnittää suuri taideteos, joka muuttuu katsomissuunnan perusteella aina uudenlaisen näköiseksi. Myös taideteokseen suunnattujen valojen ja varjojen leikki oli kiehtova. Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen 14 metriä pitkä, 10 metriä korkea ja 2200 kiloa painava, kiillotettua ruostumatonta terästä oleva veistos on nimeltään Gaia. Muodoltaan teos näyttäytyy milloin soittimena, maisemana tai kiertyvänä muotona. Veistoksessa esiintyy myös 28 Suomen 150 tällä hetkellä uhanalaisesta kasvista.
Musiikkitalon päätoimijoita on kolme: Suomen johtavat sinfoniaorkesterit Helsingin kaupunginorkesteri ja Yleisradion Radion sinfoniaorkesteri sekä Suomen ainoa musiikkiyliopisto Sibelius-Akatemia. Lisäksi Musiikkitalossa esiintyvät erilaiset taiteilijat ja taiteilijaryhmät.
Saraste, Lupu ja Beethoven
Kello 19 siirryimme omille paikoillemme loppuunmyytyyn konserttisaliin nauttimaan konsertista. Konsertin kapellimestarina toimi Jukka-Pekka Saraste ja pianosolistina oli kansainvälisesti tunnettu pianisti Radu Lupu. Ohjelmassa olivat Beethovenin pianokonsertot nrot 2 ja 4 sekä säveltäjän 8. sinfonia.
Suomalainen Kamariorkesterin soittajat tulevat Suomen orkesterien eturivistä, konserttimestareista ja äänenjohtajista, johtavista pedagogeista sekä tunnetuista vapaista taiteilijoista. Musiikin huippuosaajat ovat halunneet työskennellä yhdessä ainutkertaisessa kokoonpanossa, jossa rutiini ei ruostuta taidetta, eikä laadusta tarvitse tinkiä. Vuonna 1990 perustetun orkesterin taiteellisena neuvonantajana ja Tammisaaren Kesäkonserttien taiteellisena johtajana toimii Jukka-Pekka Saraste.
Romanialaisen pianisti Radu Lupun konsertit ovat kohtalaisen harvinaista herkkua; Lupu on aiemmin vieraillut Suomessa vain muutamia kertoja, mutta nyt hän toteuttaa Jukka-Pekka Sarasteen ja Suomalaisen kamariorkesterin kanssa konserttisarjan, jossa kuullaan kaikki Beethovenin viisi pianokonserttoa.