Retki Fazerin vierailukeskukseen
lauantaina 19.10.2024
Tänä syksynä teimme retken Vantaan Fazerilaan, makeistehtaan yhteydessä olevaan Fazerin vierailukeskukseen. Keskuksessa pääsi tutustumaan mm. Fazerin toimintaan, laajaan tuotevalikoimaan, pitkään historiaan, yritysvastuuseen ja innovaatioihin.
Fazer Experience Vierailukeskuksen retki kokosi yhteen 25 sukuseuralaista eläkeläisistä taaperoihin. Tunnin opastetulla kierroksella saimme oppaan johdolla esittelyn yrityksen toiminnasta, ja kierros huipentui herkullisiin karkkimaistiaisiin ja yhdessä lounastamiseen.
Kierros alkoi Vierailukeskuksen trooppisessa sisäpuutarhassa, jossa kasvoi eksoottisia kasveja, kuten aito kaakaopuu, sitruunoita ja chilejä – raaka-aineita, joita Fazer käyttää omassa tuotannossaan.
Vierailukeskus tarjosi runsaasti tutkittavaa ja koettavaa. Erityisesti hauskat interaktiiviset elementit herättivät kiinnostusta: pääsimme tutustumaan Fazerin käyttämiin raaka-aineisiin eri aistien avulla, ja saimme testata omia ravitsemustottumuksiamme pelillisten tehtävien kautta. Simulaattorissa jokainen sai koota tarjottimelleen päivän aikana eniten nauttimansa elintarvikkeet, ja robotit antoivat palautetta siitä, kuinka tasapainoinen ruokavalio oli.
Vierailukeskus tarjosi runsaasti tutkittavaa ja koettavaa. Aulassa meitä odotti hauska arvoitus: kuinka monta Mignon-munaa on käytetty valtavan jänisteoksen rakentamiseen? Vastaus yllätti – peräti 9 330 munaa. Herkkuvalmistajan monet kasvot näyttäytyivät mielenkiintoisten esineiden ja näyttelyjen kautta. Vierailukeskuksessa oli esillä vanhoja pakkauksia, käärepapereita, julisteita sekä muita nostalgisia muistoesineitä. Erityisesti vanhat suklaamainokset herättivät ihastusta.
Kierroksella oli nähtävää, koettavaa ja maisteltavaa jokaiselle. Vierailun lopuksi jokainen sai mukaansa tuotekassin täynnä Fazerin herkkuja. Monilla suuntasi vielä askeleensa myymälään, jossa suuri karamellivalikoima houkutteli tekemään ostoksia.
Jäsensihteerillämme Pirjo Kavosella on pitkä historia Fazerin kanssa. Hän kertoo asuneensa lähellä tehdasta, joka sijaitsi Tehtaankadun päässä, ja jatkaa: ”Tehtaankatu on ollut muutenkin minulle tärkeä, koska siellä olin tarhassa, kansakoulussa ja oppikoulussa – tosin ensin yhden vuoden Kaivopuiston kansakoulussa. Se on vieläkin paikallaan aivan puiston nurkassa – niin ja tietysti olen syntynyt Kätilöopistolla, joka oli siinä, missä nyt on Venäjän lähetystö.”
Vierailu karamellitehtaalle on varmaan aina ollut kaikille lapsille jännä juttu. Pirjon kouluaikoihin karamellimassaa pääsi maistelemaan suoraan padasta. ”Enää ei pääse edes sisälle tuotannon puolelle, mutta samoja herkkuja tehdään edelleen.”
Pirjo kertoo, että koska hänen miehensä oli Fazerin palveluksessa, sieltä saivat niin lapset kuin mieskin aina jouluna mukavan paketin. Mutta vaimo ei saanut mitään, kun ei ollut siellä töissä. ”Se oli vähän ikävää, mutta sain lapsilta maistiaisia.”
Työntekijöistä ja heidän perheistään pidettiin hyvää huolta: kuljetettiin pitkiä matkoja busseilla työpaikalle, leivät ja muut herkut sai edullisesti ja lapsille järjestettiin päivähoito. Eläkeläiset pääsevät henkilökunnan myymälään ostoksille edelleen.
Pirjo lisää vielä: ”Kälymme oli Fazerilla tehdasoppaana. Se oli aika haastavaa työtä, koska ryhmät olivat erilaisia. Tarvittiin kielitaitoa ja piti vahtia niin lapsia kuin aikuisiakin. Kierroksen päätteeksi sai jokainen oman karkkikassin, eikä irtokaramelleja olisi saanut kauhoa kassiinsa.”
Nyt kierroksen jälkeen voi poiketa myymälään ja kahvilaan. Oma kassi on siis tiedossa nytkin.
Vierailukeskuksen aulassa on iso puutarha, jossa kasvavia kasveja käytetään makeisten valmistuksessa. Lisäksi siinä on jättikokoinen munista tehty jänis, jonka rakentamiseen käytettyjen munien määrää saa arvata.