Anna Helstènin ja Ade Hannikaisen häät 30.6.1951

Lauantai 30.6.1951

Kertonut: Väinö Hellstèn ja Heikki Hellstèn

Läksiäiset: Vihkiminen Ruokolahdella Laamalassa Hellstènin talon pihalla. Vihkipappina toimi kappalainen Runar August Lund. Morsiusneito, hunnunkantaja 6 – 8 -vuotias Leena Asikainen. Kaunis, aurinkoinen sää. Häävieraita oli toista sataa. Pitoemännät naapureista 5 henkilöä.

Ruoka: Karjalanpaisti, perunat, laatikoita: porkkana-lanttu ja makarooni. Karjalanpiirakat, leipä, ruokajuomana kotikalja, maito. (Salaatteja ei ollut). Jälkiruokana luumusoppa. Kahvi, pullakranssi, kuivakakut, pikkuleivät ja täytekakku. Alkoholia oli talonpuolesta Alkosta haettuna, sekä häävierailla oli omia juomia mukana.

Illalla oli tanssit naapurissa Kostiaisen mäellä. Kalle Salmelan Orkesteri oli soittamassa.

Sunnuntai 1.7.1951

Aamiaisen jälkeen hääpari, suku, häävieraitakin lähti Sulkavalle Arolle linja-autolastillinen.

Aron hääjuhlasta kertoo Tyyne Kaasinen os. Kervinen

Vieraita oli toistasataa. Maalaisemännät Auvilasta. Pääemäntinä Sylvi Sipinen ja Alli Kervinen. Apuemäntinä Tyyne Kaasinen os. Kervinen ja Valma Auvinen os. Kervinen.

Ruoka: Karjalanpaisti, perunat, laatikoita, paistettua kalaa järvikaloista. Merilohta, jonka Tyyne Kaasinen valmisti tinapussin sisällä uunissa. Lohen valmistusta oli mietitty ja Aron emäntä oli sanonut että Tyyne osaa valmistaa. Lohi oli ollut niin hyvää, että loppui kesken. (Posti oli toimittanut kalan Arolle). Hannikaiset Porkkana-ananassalaatti, punajuuri-raejuustosalaatti (punajuuri oli raakana salaatissa). Tyyne muistaa että lapset olivat sotkeneet punajuurella vaatteensa. Äidit puhdisteli. Jälkiruokana mansikkakiisseli, joka oli koristeltu kermavaahdolla. Ruokajuomana oli kotikalja ja maito. Leivät ja karjalanpiirakat. Kahvi, täytekakku, rinkeli, pikkuleivät.

Emännät olivat tehneet riihellä kakkuja, siellä oli ollut viileämpää. Tyyne oli käynyt kesken kaiken hakemassa pyörällä pursotinpussin kakkujen koristamista varten Kervisestä. Aitalla oli pontikkakanisteri ”janoisille”.

Sunnuntai-iltana oli tanssit saranissa. Kalle Salmelan orkesteri Auvilasta soitti. Pauli Kervinen kuului orkesteriin sekä Aimo Hannikainen. Puupenkkejä oli viety saraniin istumapaikoiksi. Haitarin soittoa oli myös. Alpo ja Arvo Hannikainen soittivat. Matti Hämäläinen Kaartilankoskelta soitti viulua, haitarin soittaja oli Hellstènin suvusta. Tanssit jatkuivat aamuyöhön.

Maanantaina osa vieraista lähti kotiin. Illalla oli saunomista ja juhlintaa. Viimeiset vieraat lähtivät vasta tiistaina kotiin. Ruokolahtelaiset kuka milläkin kyydillä. Häät sujuivat mutkattomasti. Mitään rähinöitä ei kummassakaan juhlapaikassa ollut, mutta juopuneita kyllä. Kaikilla oli hyvä juhlamieli.

Tietoja hääjuhlasta on kerännyt Hely Tenlenius