Muistokiven paljastus

Ote sukuseuran kunniajäsen Hilkka Hannikaisen Hannikaiskanawaan kirjoittamasta Kesäkokous-artikkelista

Sukuseuran 60-vuotiskokouksessa 2007 sukuseuran jäsen Seppo Kapanen esitti, että sukuseura hankkisi suvun muistomerkin Savonlinnaan Kirkkoniemen hautausmaalle, jonne on haudattu useita suvun jäseniä, mm. kanta-Eerik 1700-luvun lopulla. Johtokunta valmisteli muistokivihanketta, ja se vahvistettiin vuosikokouksessa 2008.

Marraskuussa 2008 lähetettiin anomus muistomerkin pystyttämisestä Savonlinna-Sääminki seurakunnalle, jonka vastuulla Kirkkoniemen hautausmaa on. Vastaus saatiin nopeasti: ”Kirkkoneuvosto myöntää Hannikaisten sukuseuralle luvan muistomerkin laittamiseen Kirkkoniemen hautausmaalle vastikkeetta. Ennen asennusta ylipuutarhurin tulee hyväksyä kiven malli, jotta se sopii ympäristön muihin muistomerkkeihin.” Kesällä 2009 sovittiin tarkemmin kiven sijoituspaikasta ja muotovaatimuksista.

Muistokiven suunnittelijaksi valittiin suvun jäsen Touko Korhonen, joka toimitti johtokunnalle hahmotelmia kivestä. Muistokiven tekstiksi päätettiin laittaa ”Hannikaisten suvun edesmenneiden muistolle”. Kiveen tuli myös kilpi sukuseuran vaakunasta sekä tekstistä ”Amor vincit omnia”. Vuoden 2010 vuosikokouksessa hyväksyttiin kiven muoto, teksti ja 3000 euron kustannusarvio. Kiven valmistajaksi valittiin Kiviveistämö T:mi Vesa Toivonen Savonlinnasta ja vaakunakilven valmistajaksi M.J. Paasikivi Lahdesta.

Elokuun 6. päivänä muistokivi paljastettiin juhlallisin menoin Kirkkoniemen hautausmaalla. Muistokivi on kunnianosoitus kaikille suvun edesmenneille jäsenille. Toivomme, että Savonlinnassa käydessänne teillä on mahdollisuus käydä katsomassa muistokiveä.

Muistokiven paljastus

Ote sukuseuran kunniajäsen Hilkka Hannikaisen Hannikaiskanawaan kirjoittamasta Kesäkokous-artikkelista

Sukuseuran johtokuntaa ja jäseniä on usean vuoden ajan työllistänyt tuleva muistomerkkihanke Savonlinnaan Kirkkoniemen hautausmaalle. Muistomerkin tarkoituksena on kunnioittaa sekä Kirkkoniemen hautausmaalle haudattujen että myös kaikkien muiden suvun vainajien muistoa, riippumatta siitä, missä heidän viimeinen leposijansa on. Suvun jäsenet suhtautuivat alusta alkaen erittäin myönteisesti hankkeeseen. Varainkeräys tuotti hyvän tuloksen ja muistomerkkihanke lähti hyvin käyntiin.

Nyt 6. päivänä elokuuta 2011 muistomerkki seisoi valmiina Kirkkoniemen kauniilla hautausmaalla mustan verhon suojaamana. Airueina seisoivat Maila Hannikainen ja Seppo Kapanen. Paljastustilaisuudesta muodostui juhlava ja mieleenpainuva. Aluksi Savonlinnan Mieslaulajat esitti laulun: ”Terve Suomeni maa”, johon sanat on kirjoittanut P.J.Hannikainen. Muistomerkin paljastuspuheen piti seuran uusi esimies Rainer Hannikainen. Hän valotti muistomerkin valmistumisvaiheita ja esitti kiitokset kaikille hankkeeseen osallistuneille. ”Meillä on tässä nyt paikka, jossa voimme käydä kunnioittamassa sukumme vainajien muistoa ja kertoa erityisesti lapsille ja nuorille sukumme juurista”, Rainer Hannikainen sanoi puheensa päätteeksi.

Suojaverho poistettiin muistopaaden päältä ja saimme nähdä jykevän kauniin ja koruttoman taideteoksen. Muistomerkissä on teksti: Hannikaisten suvun edesmenneiden muistolle, Hannikaisten Sukuseura r.y. 2011. Sivupaadessa on erillisenä kilpenä kiinnitetty Hannikaisten Sukuseuran vaakuna ja tunnuslause: Amor vincit omnia. Paaden paljastuksen jälkeen puhui muistokiven suunnittelija Touko Korhonen. Seurakunnan edustaja kappalainen Sirkka Pylkkänen korosti puheessaan menneiden sukupolvien muiston kunnioittamisen tärkeyttä ja siunasi muistomerkin.

Sukuseuran kukkalaitteen laskivat Helena Hannikainen, Jorma Hannikainen ja Rainer Hannikainen. Lopuksi Savonlinnan Mieslaulajat lauloi ”Suomeni laulun ”. Näin oli arvokas ja koruton juhlatilaisuus ohi. Tunsimme kaikki, että olimme saaneet olla läsnä eräässä merkittävistä hetkistä Hannikaisten Sukuseuran historiassa.