Monitoiminen musiikkimies harrasti viulunrakennusta ja urheilua

Alpo Hannikainen 1923-2013

Musiikinopettaja Alpo Hannikainen kuoli Tampereella 90 vuoden ikäisenä 29. elokuuta 2013. Hän oli syntynyt Sulkavalla 13. maaliskuuta 1923. Lapsuutensa Hannikainen vietti Sulkavalla, jossa maatalon pojan rakkaimpia harrastuksia olivat puutyöt ja urheilu. Urheilu ja varsinkin hiihto jäi elinikäiseksi harrastukseksi.

Hannikainen lähti 18-vuotiaana vapaaehtoisena sotaan ja haavoittui vaikeasti jatkosodassa Karjalan kannaksella.  Sotavammoista huolimatta Hannikainen alkoi sinnikkäästi opiskella musiikkia. Harmonikka oli nuoruuden ajan soitin ja vuosina 1948-49 hän opiskeli laulua ja urkujen soittoa Yhdysvalloissa Minneapolisissa College of Music -oppilaitoksessa. Opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa, josta Hannikainen valmistui kanttori-urkuriksi vuona 1951 ja
musiikinopettajaksi vuonna 1953.

Vuonna 1953 Hannikainen muutti Karkkuun, jossa hän työskenteli monessa tehtävässä. Hän oli Karkun kanttori sekä Karkun evankelisen kansankorkeakoulun, Hoikan opiston ja Emantäkoulun musiikinopettaja. Vammalan yhteislyseon musiikinopettajana hän työskenteli vuosina 1956-1976.

Eläkkeelle päästyään Alpo Hannikainen alkoi harrastaa viulunrakennusta ja hänen soittimensa menestyivät hyvin Suomen Viulunrakentajien kilpailuissa. Sotainvalidien veljesliiton Vammalan osaston johtotehtävissä hän toimi 40 vuotta.

Ihmisenä Hannikainen oli savolaiseen tyyliin puhelias, suorasanainen ja huumorintajuinen ja hänelle kaikki ihmiset olivat samanarvoisia. Hän oli voimakkaasti vaikuttamassa sekä Karkun että Vammalan musiikkielämään. Hän perusti erilaisia kuoroja ja järjesti 1960-luvulta alkaen Vammalaan klassisen musiikin konsertteja. Hän seurasi aktiivisesti Suomen musiikkielämää, kävi konserteissa ja monissa musiikkikilpailuissa.

Alpo Hannikainen oli hyvin sukurakas ja hän oli perustamassa vuonna 1947 Hannikaisten sukuseuraa. Perhe, lapset ja lapsenlapset olivat Hannikaiselle tärkeitä ja isän kannustamina perheen kaikki viisi lasta suuntautuivat musiikkialalle. Pojat Antti, Raimo ja Heikki toimivat viulisteina Tampere Filharmoniassa, Markku opettaa viulunsoittoa Espoon musiikkiopistossa ja Helena toimii Yleisradiossa klassisen musiikin toimittajana.

Helena Hannikainen