Sukuseuran kesäkokous 2022

Hannikaisten sukuseuran kesäkokous 2022 pidettiin Riihimäellä 11.-12.6.

Viikonlopun ohjelma aloitettiin vuosikokouksella klo 12 Teatterihotelli Riihimäen kabinetissa. Ennen kokouksen alkua kuului vilkasta puheensorinaa sukulaisten tervehtiessä toisiaan ja vaihtaessaan kuulumisia. Tätäkin tapaamista oli jouduttu lykkäämään pariin otteeseen koronapandemian takia, ja monilla oli pitkä aika siitä, kun viimeksi oli nähty.

Vuosikokouksen aluksi johtokunnan puheenjohtaja Pekka Mäenpää toivotti kokousväen tervetulleeksi ja johti kaikki laulamaan Laulavat Hannikaiset -laulua kitaran säestyksellä. Kokouksen puheenjohtajana toimi sääntöjen mukaisesti esimies Esa Tommila. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, ja kokousväeltä kyseltiin toiveita tulevasta toiminnasta ja kokoontumisista. Toimintakertomuksen käsittelyn yhteydessä vietettiin hiljainen hetki viime vuoden aikana poisnukkuneiden muistoksi. Rainer Hannikainen ja Esa Tommila myös muistelivat muutamin sanoin poisnukkuneita.

Mukana kokouksessa oli myös aiempi esimies ja puheenjohtaja Eino Hannikainen. Eino muisteli lyhyesti niin perustamiskokouksen vaiheita kuin heillä kotonaan aikanaan pidettyä kesäkokousta. Muisteluun liittyi Einon isän kävelykeppi, joka pääsi nyt mukaan tähän kokoukseen. Eino kertoi kirjoittaneensa toisen kirjan: Ajan aallokossa, Emilin ja Tyynen tarina Eino-papan sanoin. Sukuseura sai kirjan lahjaksi, ja se kiersi myöhemmin illanvietossa selailtavana. Einon muisteluita löytyy myös sukuseuran verkkosivuston Sukuteos-osiosta.

Kokouksen päätyttyä Hämäläisten lauluun kokousväki siirtyi ravintolasalin puolelle lounaalle. Lounaan aikana kuulumisten vaihtaminen jatkui, ja myös uusia tuttavuuksia syntyi. Kokouksessa oli mukana 27 jäsentä, ja lounaalle mukaan ehti myös muutamia jäseniä lisää.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Lounaan jälkeen oli hetki aikaa käydä kävelyllä kaupungilla, istahtaa alas tai hoitaa hotelliin majoittautuminen. Klo 16 oli tapaaminen Lasitehtaanaukiolla, vanhalla Riihimäen Lasilla, jossa nykyään toimii kaksi lasistudiota. Siellä kesäkokouslaiset jakaantuivat kahteen ryhmään, ja toinen ryhmä aloitti lasinpuhallukseen tutustumisen Galleria Mafkassa ja toinen Osuuskunta Lasismissa. Sitten vaihdettiin paikkoja.

On kiehtovaa katsoa, kuinka sula lasi muotoutuu kauniiksi esineeksi. Lasinpuhallus vaatii paitsi taiteellista silmää, myös paljon tietoa mm. lasin käyttäytymisestä, raaka-aineista, lämpötiloista ja työmenetelmistä. Mikäli lasinpuhallus kiinnostaa, löytyy siitä lisätietoa mm. Riihimäen Lasinpuhaltajakerhon verkkosivuilta https://lasinpuhaltajat.fi/

Galleria Mafkassa puhaltajamestari Kari Alakoski kertoi lasinpuhalluksen työvaiheista ja -välineistä. Kari teki kokousväen nähden Jokihelmi-vaasin, jossa on kuvattuna virtaavan veden loiske sekä helmi.

Osuuskunta Lasismissa puhaltajamestari Jaakko Liikanen valmisti filigraanimaljan, jossa kirkkaassa lasissa on värillisiä raitoja. Toisen ryhmän aikana hän teki ison liukuvärilautasen.

Jokihelmi-vaasi arvottiin illanvietossa. Kaikki mukanaolijat saivat maksuttoman arvan ja pääsivät mukaan osallistumaan arvontaan. Onnetar suosi Helena Heikkistä, ja vaasi matkasi Savonlinnaan.

Kesäkokouksen illanvietto oli kauniissa kesäsäässä Sini ja Pauli Hannikaisen pihalla, jonne oli iltaa varten pystytetty juhlateltta. Kokoontumisen aluksi Pauli toivotti sukulaiset tervetulleiksi, ja yhdessä nostettiin malja suvulle ja kesälle.

Pitkän ja mielenkiintoisen päivän jälkeen olikin jo mukava hakea ruokaa ja asettua herkuttelemaan. Pöytäryhmissä keskusteltiin vilkkaasti syömisen ohessa. Jälkiruokakahveja odotellessa Heli Tammi näytti muutamia kuvia paikasta, jossa parhaillaan olimme ja johdatti keskustelua siihen, miten Hannikaisten sukua on tullut Riihimäelle ja Siirtolan kylään. Pauli sekä Paulin siskot Sirpa Vehkamäki ja Leena Kiuru kertoivat perheen vaiheista. Vanhoista kuvista katseltiin ukkoa ja mummoa lapsineen ja ihmeteltiin yhdennäköisyyttä nykyisiin sukupolviin.

Pihalle oli varattu pihapelejä renkaanheitosta ja koronasta krokettiin ja jokunen tiukka kisa illan mittaan käytiinkin. Muutama yhteislaulukin illan aikana laulettiin. Riia Tammi ja Minea Hannikainen vetivät Kati Sipisen valmistaman luontoon ja kierrätykseen liittyvän tietokilpailun, jossa tavallisten roskien maatumisaika yllätti monet. Heli ja Tuomo Tammi olivat tehneet Hannikais-visan, johon osallistuttiin pienissä ryhmissä puhelimalla oikea vastaus valiten. Tiedon lisäksi nopeus oli valttia, ja kärkisija vaihtuikin monesti 20 kysymyksen aikana.

Mukana illanvietossa oli reilut 50 jäsentä. Ikähaitari oli ilahduttavan laaja: mukana sukua oli puolivuotiaasta yli yhdeksänkymppiseen. Myös nuoria aikuisia tuli mukaan tutustumaan sukuseuran toimintaan.

Sunnuntaiaamuna suunnattiin Riihimäen keskuskirkkoon jumalanpalvelukseen.

Iltapäivästä oli opastettu kierros Suomen Lasimuseossa. Opastuksella perehdyttiin lasin menneisyyteen sen kansainvälisestä 5000 vuotta pitkästä historiasta suomalaisen lasinvalmistuksen 300-vuotiseen perinteeseen. Pääsimme tutustumaan lasin moneen käyttöön ikkuna- ja käyttölasista designlasiin. Opastuksen jälkeen monet jäivät vielä kiertämään ja katselemaan tarkemmin esillä olevia näyttelyitä.

Klo 16 Lasimuseolla alkoi Riihimäen Kesäkonserttien päätöskonsertti, johon sukuseuralaisten oli ollut mahdollisuus hankkia liput. Festivaalin päätöskonsertissa lasimuseon lavalle nousi Virtuosi di Kuhmon yhdeksänhenkinen oktetti vieraanaan kitaristi Ismo Eskelinen. Fandango, espanjalaisalkuperää oleva tanssi, on antanut nimensä paitsi konsertille, myös Boccherinin hurmaavan aurinkoiselle kitarakvintetolle. Ohjelman alkajaisiksi kuultiin juurimusiikista inspiraationsa ammentanut Kenji Bunchin teos, joka saa samalla Suomen ensiesityksensä. Konsertti ja sen myötä 40-vuotias festivaali päättyi juhlavan komeaan Bruchin oktettoon.