Kanava 27/1847

Jo vuonna 1847 heinäkuu taisi olla Suomessa lomakuukausi niillä muutamilla, joita eivät maatalouden kiireet koskeneet. Koko heinäkuun on lehden toimituksellinen sisältö varsin niukkaa ja sitä täytetään muun muassa jatkokertomuksella Pitäjän pappi. Tämän lehden sisällöstä yli puolet on kuulutuksia, ilmoituksia ja mainoksia. Yksi mainos on harvinaisen pitkä, reilun sivun mittainen, ja se on saanut myös toimituksen huomion. Mainoksen pituudesta suurimman osan kattavat lukuisat ruotsin- ja norjankieliset suositukset.

Kotimaalta.

Viipurista.

Toisella viikolla löi ukkonen Ykspään kylässä kuoliaksi 20 lammasta jotka olivat keräytyneet sadetta pakoon riihen ympärille; riihi syttyi myös tuleen mutta saatiin sammumaan.

Tässä lehdessä seuraava kuulutus ruotsalaiselta rouva Carlsonilta, asuva nykyjään Viipurissa Societet Kartanossa, uhkaa kerrassaan surman kaikille suomalaisille hiirille ja rotille sekä torakoille j. n. e. jos muuten nämä totelleevat samoja rouva Carlsonin voiteita, jotka todistustensa jälkeen ovat niin hyvät olleet ruotsalaisille ja norjalaisille syöpäläisille. Jokaisella näiltä eläviltä rasitetulla on nyt tilaisuus rouva Carlsonin voiteilla vapautua niistä.

Kansainvälinen laivaliikenne on kaiken aikaa varsin vilkasta. Edellisen viikon aikana Viipurin satamaan on tullut laivoja Kööpenhaminasta, Stettinistä, Kielistä, Pietarista, Lyypekistä ja Hullista. Laivoja on lähtenyt Suttonbridgeen, Bostoniin, Hulliin, Malagaan, Lontooseen, Yarmouthiin ja Pietariin.

Postin ilmoitus on koettu niin tärkeäksi, että se on käännetty suomeksi, vaikka se näköjään virallisesti on julkaistu vain ruotsiksi ja venäjäksi. Allekirjoittajan nimen kirjoitusasu muuttuu hauskasti kielestä toiseen. Suomeksi hän on Johan Nikkanen, ruotsiksi Johan Nickanen ja venäjäksi Ivan Nikkanen. Tässä toimituksen suomennos:

Viipurin Postikonttuorista ilmoitetaan tällä, että Hänen Keisarillisen Majesteetinsä luvalla otetaan sinne rahattomia lähetys kirjoja höyryaluksissa Saima ja Unioni saatettavaksi Pietarpuriin ja Helsinkiin, päivää ennen mainittuin alusten lähtöä, kello 6:ten asti iltaa, nimittäin Pietarpuriin Maanantaina ja Keskviikkona ja Helsinkiin Torstaina ja Lauvantaina; kuitenki pitää kirjojen päälle merkittämään että ne meneevät höyrylaivoissa.                                                 

Johan Nikkanen.