Kanava 29/1847

Tässä lehdessä alkaa artikkelisarja, jossa kerrotaan ”Erinäisiä arveluja maailman syntymisestä”. Tuolloin oltiin vielä kaukana yhtenäisestä tieteellisestä ymmärryksestä tässä asiassa. Jutussa kuvataankin erilaisia selityksiä kuinka maailma on syntynyt. Ensimmäisessä jaksossa kerrotaan Leibnitsin ja Whistonin käsitykset.

Tammikuussa 1842 oli annettu asetus, jossa määrättiin tärkeimpiin kaupunkeihin perustettavaksi sunnuntaikouluja, joissa käsityöläisen ja teollisuuden harjoittajain oppipojat ja kisällit saivat tarvittavia yleissivistäviä tietoja. Näiden koulujen oppikirjatarpeeseen Kanava ottaa tässä numerossa kantaa (lyhennetty alkuperäisestä):

Kotimaalta.

Viipurista.

Saimakaivannolta 17 p. Heinäk. Eilen kävi Hänen Jaloisuutensa Ruhtinas Menschikov katselemassa täkäläistä kaivantotyötä. Silmäillessään ensimäistä työsiötä, Mälkiän kylän luonna jossa ensimäinen sulkurakennus (N:o 3) oli juuri alkamaisillaan, suvaitsi Hänen Jaloisuutensa omin käsin kiini muurata ensimäisen kiven mainittuun sulkuun, jolla siis sulkujen rakennus sai alkunsa.

Saiman vesi on tänä kesänä niin alaalla ettei mies muistiin mainita sellaista tapahtunen. Kaivannon syvyys Saiman rannasta ensimäiseen sulkuun asti on siis tullut vähän täperäksi, koska se on laskettu tavallisesti alaisimman vesipinnan jälkeen.

Ilmoituksissa on tällä kertaa kolmen kauppiaan kuolinpesien huutokauppailmoitukset. Kauppias Jakob Kondereffin jälkeen myydään itse suurella kadulla numeroissa 42 ja 43 sijaitsevan talon lisäksi irtaimisto, johon sisältyy hopeaa, kuparia, messinkiä, rautaa ja malmia, fajanssia ja lasia, huonekaluja, sänky-, liina- ja käyttövaatteita ja sekalaista taloustavaraa. Uskottu mies Er. Job. Bäck ilmoittaa kauppiaanlesken Anna Sofia Bergin ja tämän pojan Petter Christian Bergin puolesta, että Naulasaaressa pidetään huutokauppa 4.8.1847, jossa sään salliessa myydään mm. suuri kokoelma kasvihuonekasveja, samoin kuin erisorttisia viinejä, hyviä huonekaluja ja myöskin karjaa.

Höyrylaiva Saima kulkee nyt keskikesällä säännöllisessä reittiliikenteessä:

Ångfartygs lägenhet.

Ångskonerten Saima,

afgår härifrån, tillsvidare, hvarje Söndags föremiddag kl 11 till Helsingors och hvarje Thorsdags morgon kl. 7 till S:t Petersburg, medtagande till Helsinfors passagerare och fraktgods, men till S:t Petersburg endast passagerare.

Resebiljetter jemte närmare underrättelser erhålles hos Hackman & C:o