Kanava 32/1847

Vaihtelun vuoksi tällä kertaa lehden ulkomaan uutiset.

Ulkomaalta.

Ruotsista mainitaan H. M. Ruotsin Kuninkaan määränneen Herrainpäivät alettavaksi 1:nä tulevata Marraskuuta.

Afrikassa on se Franskalaisia vasten niin kauvan sotaa pitänyt Ruhtinas Abdelkader, ruvennut sotimaan Marokon Keisarin valtakuntaa, siinä voittanut keisarin väen suuressa tappelussa ja huuattainut Marokon Kuninkaaksi. Näin luullaan hänen keräävän uusia voimia Franskalaisia vastaan.

Riistan hinnat sanotaan joka haaralla olevan lankeemassa päin, koska usiammin paikoin vuoden kasvu näyttänyt paljon lupaavaiselle.

Pääosa lehden toimituksellisesta aineistosta on viimeisissä jaksoissa artikkeleista ”Tilanjaon perustuksesta” ja ”Erinäisiä arveluja maailman syntymisestä”. Jälkimmäisessä kuvataan Laplacen teoria maailmankaikkeuden syntymisestä. Siihen sisältyvässä huomautuksessa kerrotaan ”sumutähtien” havaitsemisesta:

Kun pimiänä sekeisenä iltana katsotaan suurilla tirkistimillä taivaalle, niin keksitään pait oikeita tähtiä, suuri joukko sellaisiaki tähtiä jotka ovat piiritettynä paksulla sumulla, taikka hiiluuvat niin kuin pilven takaa. Toisissa taas ei eroiteta muuta kuin että sumun keskus on kirkkaampi reunoja, ja vielä toisia löytyy joissa ei eroiteta mitään kirkkaampaa sydäntä, vaan ainoastaan yhtäläinen sumun tapainen härmä. Ovatko nämä syntymässä olevia uusia aurinkoja kiertolaiskuntinensa?

Laivaliikenne on edelleen vilkasta Viipurissa. Edellisellä viikolla satamaan on tullut viisitoista laivaa Pietarista, Kööpenhaminasta ja Saksan sekä Englannin eri satamista. Nämä ovat tuoneet mukanaan riistaa, suoloja, kalkkikiveä, mutta suurin osa laivoista on tullut tyhjänä eli ”varapainolla”.

Satamasta on lähtenyt kahdeksantoista laivaa, näistä peräti kaksitoista Hulliin lankkulastissa, ja lankkuja on lähtenyt myös Lontooseen ja Lynniin. Amsterdamiin ja Lyypekkiin on kuljetettu lautoja ja Pietariin malmia. Lankkuja ovat toimittaneet Hackmann, Keldann ja Rosenius lautoja Hackmann sekä malmia Val.