Kanava 47/1847

Joulukuun ensimmäisestä lehdestä tässä kaikki kotimaan uutiset:

Kotimaalta.

Viipurista.

Viime viikolla oli täällä jo toinen talven alku, niin että re’ellä ajettiin jo niin hyvin kaupungissa kuin maanteilläki, vaan nyt on maa jällen paljasna. – Pian koko itäpuolen Suomen valitetaan rukiin oraita peräti huonoiksi kaikissa paikoin joissa vanhalla siemenellä ja aikaiseen kylvettiin. Monen täytyy ensi kevänä varmaan uudelleen kylvää ruispeltonsa toukoriistalla. Uutisella panot ovat sitä vastoin loistaneet hyvästi. Samaten ovat oraat hyvät niillä jotka ovat savustuttaneet siemenen uudelleen ennen kylvämistä, joka tapa eräissä paikoin seurataan joka vuosi, ja on aina löytty hyväksi. Paikoittain sekoitetaan vielä uutinen ja vanha siemen yhteen, ja yhden verran kummaistaki, joka olisi se oitettava seurattavaksi joka paikassa. Sellainen kylvös on kaikista varmin.

= Savonlinnasta. Marras-kuun alussa näimme Helsingin Sanomissa kirjoituksen Savonlinnasta, josta pait muuta mainitaan Potaattitaudin siellä vielä ei näytäinneen. Tämä sanoma täytyy nyt valitettavasti ojastaa siksi, että Potaattitauti on jo levinnyt ympäri Savon ja on Savonlinnan ympärillä Säämingin pitäjässä joka kylässä tehnyt suuria vahingoita. Täälläki on vasta kuoppaan pantua ruvettu löytämään tautisia potaattia, joita ensin ei tunnettu, mutta luultiin pakkasen panemiksi. Mutta keittäissä hoksattiin toisin, koska tälläiset potaatit keitettynä tulivat ihan koviksi, sitkeiksi, ja kuoren alta sekä syvempäänki pinnasta ruskian viiruisiksi. Tämä potaattein herjaus on tullut itsuomeen kahdelta päin. Yksi Pietarin kaupungistapäin joka on levinnyt Uudelle Kirkolle, Muolaalle, Räisälään ja Hiitolaan asti; ja toinen länsi Suomestapäin joka on levinnyt Viipurin Läänin rajaan asti. Kapukainen juova väliin Viipurista itäpohjoista kohti on vielä jäänyt vapaaksi tästä harjauksesta.

Helsingistä.

Hänen Keis. Maj. on armossa nimittänyt Kemiaopettavan Magisterin Tohtorin A. E. Arpen Kemia-Professoriksi Suomen Yliopistossa.

= Sen ilahuttavan sanoman Suomen kirjallisuuden ystäville mainitseevat Helsingin Sanomalehdet että uusi Suomalainen kielioppi Magisteri ja Lehtori Kollaanilta, on äsken painosta lähtenyt. Tähän asti oltua tuntuvan puutoksen kunnollisista kieliopista äitinkielellemme, on tämä sanoma sen huvittavampi kun mainittua kielioppia, ehkä ruotsiksi toimitettuna, kiitetään varsin täydelliseksi. Lönnrootin Suomalainen Sanakirja sanotaan myös ensisyksynä joutuvan painon ala.

= Sanomalehti Suometar ilmoittaa pitkistymistään tulevaksiki vuodeksi.