Pekka Tommila in memoriam

Arkkitehti Pekka Einari Tommila kuoli vaikeaan sairauteen 19. syyskuuta 2013. Hän oli syntynyt Helsingissä 16.6.1950 ja oli kuollessaan 63-vuotias.

Jo hiekkalaatikkoikäisenä Pekka oli ahkera ja taitava rakentamaan erilaisia taloja, tunneleita, teitä ja linnoja. Pekan äiti kieltenopettaja Sirkka Tommila os. Kallio ja isä meteorologi Mauri Tommila suosivat piirtämistä, rakentelua, lukemista ja muita kehittäviä harrastuksia. Kesämökillä Merikarvialla oli savusauna. Suomalaisessa Yhteiskoulussa heti lukioon siirryttyään Pekka tiesi haluavansa arkkitehdiksi ja aloitti opinnot TKK:n arkkitehtiosastolla 1970.

Opiskelun ohessa Pekka työskenteli Finlandia-talon suunnittelun aikaan Alvar Aallon toimistossa mm. pienoismalleja rakentaen. Arkkitehtitutkinnon 1975 suoritettuaan Pekka työskenteli Juhani Kataisen arkkitehtitoimistossa 1976 – 78 ja vuodesta 1979 TKK:n arkkitehtiosastolla assistenttina sekä Helsingin teknillisessä opistossa tuntiopettajana, 1984 – 89 lehtorina ja sitten rakentamistalouden yliopettajana. Metropolia-ammattikorkeakoulun yliopettajan virasta Pekka jäi eläkkeelle 2012. Oppilaat ja työtoverit muistavat Pekan laajatietoisena, innostavana ja hauskana opettajana.

Pekka piti itsensä ajan tasalla ja toteutti pursuvia ideoitaan myös oman arkkitehtitoimistonsa kautta vuodesta 1978 vuoden 2012 lopulle asti. Tuloksina oli satakunta yksityistä pientaloa ja saunaa eri puolille Suomea sekä sellaisten suunnittelusta ja rakentamisesta kymmeniä artikkeleita ja puoli tusinaa suosittua kirjaa, suomen lisäksi saksaksi ja viroksi. Kouvolaan rakennetun Tykkimäen huvipuiston suunnitteluryhmään Pekka osallistui aktiivisesti. Tavoitteena oli välttää Linnanmäen ja myös Disneylandin kopiointi, ja siinä ryhmä onnistuikin. Mm. ylösalaisin oleva talo on Pekan soolotyö.

Rakennusalan radio-ohjelmissa Pekkaa kuultiin asiantuntijana parinkymmenen vuoden ajan. Reservin ilmatorjuntaupseerina Pekka sai useita kutsuja kertausharjoituksiin ja nousi yliluutnantiksi. Savusaunominen, sota- ja muu historia sekä hauskat illanistujaiset olivat Pekan lempiasioita.

Pekka oli suomalaista saunaperintöä vaalivan Suomen Saunaseura ry:n johtokunnassa useaan otteeseen ja 2012 loppuun seuran tutkimus- ja kulttuuritoimikunnan puheenjohtaja. Myös ulkomailla ”saunaprofessori” ja saunaniekka Pekka esitelmöi saunasta ja hyvän kylvyn syvällisestä sisällöstä. Lempäänkin mailla Luhangassa seisoo Pekan suunnittelema savusauna.

Hannikaisten sukuseurassa Pekka osallistui mm. 50-vuotisjuhlakirjan kulttuuriosien tiedonkeruuseen ja toimitustyöhön. Kun vanhin aikanaan (1847) julkisesti esitetty suomenkielinen näytelmä, Pietari Hannikaisen Silmänkääntäjä esitettiin sukuseuran voimin 1987 Helsingin Suomalaisella Klubilla ja 1989 sukuseuran kesäkokouksessa Parikkalassa, Pekka näytteli siinä toisen miespääosan.

Pekkaa jäivät kaipaamaan leski Helena Valvanne-Tommila, kolme lasta kahdesta avioliitosta sekä kolme lastenlasta, kaksi veljeä ja laaja ystäväpiiri. Onneksi Pekan henkinen perintö elää monin tavoin ja kauan.

Esa Tommila, Pekan veli