Kanava 37/1847

Tästä lehdestä suurimman osan vie toinen osa käännösartikkelista ”Kirjoitus Pietarpurista”. Nyt saadaan lukea jo parempia uutisia: suomalainen seurakunta on saanut lainaa itse keisarilta ja on voinut laajentaa kirkkokartanoa niin, että saa siitä myös tuloja seurakunnan toiminnan ylläpitämiseksi. On jopa saatu suomenkielinen koulu, jossa opetetaan uskonoppia, kirkkohistoriaa, laskuoppia, yhteistä historiaa ja maanoppia, Suomen historiaa ja maanoppia, suomen kielioppia ja venäjän ja saksan kieltä. Oppilaita on jo 44 ja kolmas opettaja aiotaan palkata.

Lehdessä alkaa tarina ”Ukon kertomus”, joka tulee jatkumaan vielä viidessä numerossa ennen vuodenvaihdetta. Varsin jännittävä kertomus menneiltä ajoilta ei mahdu tämän palstan puitteisiin, mutta sen voi käydä lukemassa tästä linkistä. Pääset tarinaan myös Abrahamin sukuhaaran sivun kautta. Seuraavat osat ilmestyvät aina päivälleen 170 vuotta alkuperäisen ilmestymisen jälkeen ja niistä ilmoitetaan tällä palstalla.

Kotimaalta.

Viipurista.

Eilen illalla koossa olivat täällä aiheissa olevan Maaviljelys Seuran perustajat.

= Markkinat eilen ja tänä päivänä olivat jokseenki kansakkaat vaan maantavara oli melkein kalleissa hinnoissa. Tähän on kuitenki vaan luettavat raavaat, johon varmaan on syynä tämän kesäinen hyvä heinän saalis. Voista maksettiin 16 Rupl. puudasta.

= Suuret joukot kauraa on näinä aikoina tuotu kaupunkiin Läänin pohjois seuduilta.

Pietarpurista.

Koleratauti matkaa nyt Venäjän maassa pian samoja teitä kuin vuonna 1830, ja on jo etäläisessä Venäjässä tappanut paljon kansaa. Karkovan, Saatovan ja Voronesin Kuvernementtilöissä oli näyttäinnyt Heinä- ja Elokuissa.

Ilmoitusosastosta vielä yksi poiminta:

Yks 1/3 mantalin suuruinen perintö-tila Michelsspilto kylässä Pernon pitäjää 25 virstaa Lovisan Kaupungista on myötävä uusien rakennuksien, hevoisien, karjan ja työkaluin kanssa 10.000 hopia ruplasta. – Tilan alle kuuluu hyvä hirsi- ja koivu-metsä, paitsi muita Avuja. – Peltoihin on kylvetty 30 tynnyriä ja niityistä, joita voipi lisätä, on vuosittain saatu noin 1500 puuta heini. – Halulliset ostajat saavat ilmoitaa itsiänsä Kauppamiehen U. Sundmanin tykönä Lovisassa.